€{{amount_with_comma_separator}} EUR

Carretó

Deu raons per creure en Déu, d'Oriol Jara

Deu raons per creure en Déu, d'Oriol Jara

  • febrer 26, 2022
  • Publicat per Antoni
  • 0comentaris

Una història sobre el valor de les nostres pròpies eleccions

Les notícies sobre la corrupció a l’Església ens salten avui com un gat a la cara. Encara pesen els efectes en el país del nacionalcatolicisme de la dictadura. La ciència i la tècnica resolen tantes necessitats i amplien els límits l’autonomia individual. L’Estat i les ONG gestionen l’atenció social que era monopoli de la beneficència religiosa. En aquest context, Déu i la religió es veuen com un intent obsolet de l’home per entendre i controlar la natura. Un artifici per esmorteir una ambició sense límits. Una il·lusió per pacificar l’angoixa causada per la fragilitat humana. Com es pot creure en Déu? No s'ha oblidat de nosaltres? “Déu només existeix en el nostre cervell”, diu el físic Rolf Tarrach.

Amb Deu raons per creure en Déu, Oriol Jara, l'autor, intervé en aquesta conversa incessant, decisiva, vella com la humanitat. En comptes d’entrar-hi com un adversari, com un enemic, hi participa proposant respostes. Sense amagar-se de res, respon una per una les preguntes que es fan a tots els cristians i que els mateixos cristians es fan. Ho fa amb l’exigència de qui no parla en va: amb citacions, referències i voluntat de mostrar. Des de la raó i des de l’experiència personal, amb la veu i el llenguatge de la seva generació, explica les eleccions que el van dur a trobar Déu. Posa el seu camí cap a la fe a l’abast de qualsevol que tingui el coratge, l’esma i l’ànim d’acceptar el desafiament.

Deu raons per creure en Déu defuig el sermó i l’autoajuda. És una història per a molts. Un testimoni, íntim i sorprenent, d'un professional d’èxit que es posa a cercar la fe en les pròpies lectures i ruminacions i descobreix que “Déu es passeja dins nostre”, com diu Sant Agustí. “Déu et canvia la vida”, escriu Jara. “No es tracta d’un ressort màgic o esotèric que capgira immediatament la teva existència i el teu pensament […]. Tampoc no és cap estratègia de control mental […]. Us parlo d’un canvi real, difícil, progressiu i subtil que ha estat detectat pel meu entorn familiar i professional abans que per mi mateix. Déu ens acompanya. Déu ens busca però no s’imposa. Déu permet que visquem una vida plena sense creure en Ell, però toca regularment la nostra porta per si el volem conèixer”.

Copiós en al·lusions a filòsofs i científics, precís en la reflexió sobre la Bíblia, guspirejant de referències personals, Jara posa el seu talent de director i guionista televisiu i radiofònic al servei d’un projecte molt personal: l’explicació, directa com un cop de puny i amable com una abraçada, dels motius pels quals ell ha arribat a Déu i per què la fe li sembla d’allò més assenyat. Ser creient és una tasca i una destinació, un desafiament i un camí que cadascú resol i recorre a la seva manera. Jara n’explica les raons i mostra la seva ruta particular, sense amagar-ne els paranys i entrebancs, amb el punt i més d’acceleració, bon humor i entusiasme que es veu a la seva producció audiovisual. “Creure en Déu, conèixer Déu, buscar Déu —escriu— és una experiència tan reveladora i bonica que em sentiria culpable si no la compartís amb vosaltres”.

COMPRAR Deu raons per creure en Déu, d'Oriol Jara. Rústica amb solapes, 158 pàgines, €16,90

Com es pot creure en Déu? Amb Deu raons per creure en Déu, el productor i guionista Oriol Jara intervé en aquesta conversa antiga i decisiva. No com un enemic, sinó proposant respostes. Ho fa amb l’exigència de qui no parla en va: amb cites, referències i voluntat de mostrar. Des de l’experiència personal, amb la veu i el llenguatge de la seva generació, explica les eleccions i les raons que el van dur a trobar Déu

Deixa un comentari